REALITATEA TV ȘI FOSTUL MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII, VLAD VOICULESCU

O parte din acest mesaj a fost citat pe postul Realitatea TV, de către Rareș Bogdan.
,,Bună seara,
Sunt Dr. Filip Panait și aș dori să să-l întrebați pe domnul Vlad Voiculescu de ce a întârziat 5 luni implementarea directivei europene 506/2012 Privind Infecțiile Asociate Serviciilor Medicale(HAIs), în condițiile în care Ministrul Sănătății și Prim-ministrul au fost informați de mine, încă din luna martie 2016, despre faptul că studiile efectuate de mine în cadrul tezei de doctorat arătau că avem infecții în spitale de 20 de ori mai numeroase decât în statisticile oficiale?(Studiul a fost publicat în Acta Medica Transilvanica încă din iulie 2015 http://www.amtsibiu.ro/Arhiva/2015/Nr4-en/Panait.pdf)
Cine răspunde de morții din spitale de după Colectiv, știind că Directiva UE 506, privind infecțiile din spitale, era în vigoare din 2012? Domnul Voiculescu de ce s-a ascuns de mine, când l-am contactat prin telefon și pe mail?
Pe data de 01.03.2016 am transmis un memoriu la cancelaria Prim-ministrului, prin care am solicitat revizuirea legislației referitoare la infecțiile din unitățile sanitare cu paturi, ca urmare a concluziilor rezultate în urma studiilor efectuate de mine pentru susținerea tezei de doctorat.
Pe data de 02.03.2016 am transmis un comunicat de presă cu informații legate de același subiect, cerând public schimbarea legislației referitoare la infecțiile din unitățile sanitare cu paturi pentru a permite raportare extinsă, în concordanță cu directiva UE nr 506/2012.
Pe data de 11.03.2016 am transmis un memoriu similar Ministerului Sănătății iar pe 25.05.2016 am revenit cu același memoriu.
Drept urmare, Ministerul Sănătății a procedat la publicarea unei strategii naționale care menținea legislația veche încă 2 sau 4 ani, prin care se perpetua actualul sistem corupt de raportare a infecțiilor din spitale. http://www.ms.ro/?pag=62&id=16015&pg=1
Pe data de 27.05.2016 am transmis și Președinției României un memoriu legat de infecțiile din unitățile sanitare cu paturi.
Având în vedere că lucrurile nu se mișcau la Ministerul Sănătății și știind că nu are pârghiile necesare impunerii unor astfel de proiecte noi, Președintele României, dl Klaus Iohanis, a introdus problema infecțiilor din spitale în CSAT și a obținut includerea acesteia pe ordinea de zi sub titulatura:
,,Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale” http://csat.presidency.ro/?pag=46&id=14431
Guvernul României a fost obligat de CSAT să prezinte trimestrial rapoarte despre starea de sănătate a cetățenilor, în special despre infecțiile din spitale.
Prin acest mecanism, președinția României a devenit un actor important în redefinirea modului de abordare a infecțiilor din unitățile sanitare cu paturi pentru acuți.
În data de 07.10.2016 a fost publicat, în sfârșit, ordinul 1101 din 30.09.2016, care schimbă radical modul de raportare a infecțiilor asociate asistenței medicale , în sensul cerut de Directiva UE506/2012. Din acest moment devine obligatorie raportarea extinsă a tuturor infecțiilor apărute în spitale și se înființează registrul național electronic al infecțiilor.
Prin schimbarea modului de raportare a infecțiilor din unitățile sanitare cu paturi vor fi salvate de la moarte, în următorii 10-20 de ani, între 10 și 100 de mii de vieți omenești, iar economia la bugetul de stat va fi în jur de 1 miliard de euro.
Cu stimă,”
Dr. Filip Panait, Phd

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CV PANAIT Filip

DE CE ZBOARĂ TIMPUL AȘA DE REPEDE?

SFÂNTUL ILIE, VESTITORUL DEZASTRULUI, ȘI LUMEA DE AZI